2010. december 15., szerda

A luxus fogalma

Pár évvel ezelőtt jártam egy személyiségfejlesztő tanfolyamra, ami nem azért kellett mert olyan visszahúzodó voltam, hanem mert megbízonyosodjak arról, mégse vagyok annyira szabadgondolkodású (bár határozd meg hogy mi ez...)

A lényeg, amit mondani akarok, hogy volt egy kérdés és egy válasz hozzá, ami meglepett. Mi kell az élethez? Levegő és ennivaló, hogy a test is életben maradjon, a többi luxus. Micsoda? Igen, az alapvető tény ez és ha visszagondolunk az őskorra, az emberek a környezet (/természet) által nyújtott lakhelyet (barlangot) használták.

Igy bevezettem e bejegyzés témájához a luxushoz, füssőségeink második osztályába, amit már nem realizálunk, de magunk (vagy mások) által megszokottá tettünk.

"Jössz TV-t nézni? Most megy a sorozatom legújabb epizódja, nincs az a pénz, amiért kihagynám." Ezt a mondatot, nem itthon, de egy kicsit másépp (a lényeg ugyan az), rendszeresen hallom. A TV sorozatok életünk egyik függőségévé lépett elő és csak páran vannak, akik nem néznek TV-t, de mint mindenkinek, megvan a maga függősége.

Most levezetném a függőség kialakulását és létrejöttét.

1. A függőség mögött valakinek pénz jut. Legyen az, reklám bevétel, eladás, vagy épp egy fontos dolog, másik ideje.

2. A függő valamely igényét célozza meg, mindenkinek egy kicsit más, de ha már így szóba hoztam a TV-t lényege a tömör szociális élet illuzió csomagja (sorozat), vagy épp egy valóságshow, amiben megtekinthetjük mások életét egy bezárt házban. Valóságshow függőségére egy példa a The Turman Show, érdekes illuzió a valóságshow hatásairól.

3. Az illuzió alapja a valóság. Az illuzió a függőség egy fő fegyvere, alapköve.

Tömören, a vevő egy igényét célozza meg és illuzióval kielégíti, amiért a függőség gyártó pénzt kap, hogy saját függőségét kielégítse.

A TV-t hoztam idáig szóba, de mondhatnám az internetet, a szórakozóhelyeket (ide értve a kocsmát, pubot, éttermet, teázót, kávézót, stb.), lakásunkat, vagy már a parkokat, mert azok is mesterségesek, mert az életünk megszokott tere.

Pesszimistán mondhatjuk, akárhova nézünk mind a függőséget szolgáljuk, akármit teszünk, csak függőségbe visz. De nem. A csillagos égen nincsenek reklámok (még a Holdon sem), így abban nyugodtan lehet gyönyörködni, mindenféle függőség nélkül.:)

Záráskép elmondható, hogy minden függőséget okoz, de nem kell ezt rosszul venni. Ezek a dolgok, minket is szolgálnak, tartalmasabbá teszik életünket (ill. vannak olyan dolgok, amik ezt hozzák, de hogy mi az nézőpont kérdése). Úgyhogy függők figyelj, függőségre felkészülni, irány a luxus!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése