2010. december 23., csütörtök

Karc a tükrön

"...életünket adták egy olyan elfeledtnek hitt szóért: Becsület." Hallható Az Utolsó Szamuráj című film elején, amely az első másodpercekben már egy olyan kritikát mond a mai napi világról, amely fölött már nem siklik el az ember. "elfeledt szó"? Hiszem ma is beszélünk róla, egy általános dolog. Igen, ez igaz, de a szó mögött rejlő tartalom a mai életben teljesen megváltozott.

Egy munkatársammal beszélgettem erről-arról. Rájöttem, hogy nem érdekli a másik nem, mármint őt, férfi egyedet abszolúte nem zavarja, hogy megbánt egy nőnemű embert. Ez engem például zavarna, karc lenne a tükrömön.

Ezzel felvezettem e bejegyzésem modeljét és témáját. Saját Becsületünk a saját elképzelésem szerint olyan mint egy tükör. Bele lehet nézni és magunkat látjuk. Amennyiben teszünk valami erkölcstelent kapunk egy karcot. Ez így viccesen hangozhat, de a végére teljesen érthető lesz.

Egy karc nem karc. A keret mellett még elfér. Aztán jön még egy... de még mindig szép és jó. Aztán még egy...még egy...még egy...és így tovább, ameddig már annyira karcos lesz, hogy keresheted magad a tükörben. Így legegyszerűbb az, ha igyekszünk a tükröt megvédeni. Persze, mint mindennek megvan a hátulütöje, erről késöbb.

De mi van ha van egy karcom, de én azt el szeretném tüntetni? Hát lehetőség megvan, de tenni is kell hozzá és mint a Bizalom, a Becsület se adja magát könnyen. Egy olyan tettel kiváltható, ami nagyságrendekkel nagyobb tett a karcnál. Vegyük úgy, hogy olyan tett kell, ami képes felolvasztani a karcos üveget és a folyékony üveg elterülni tisztán. Ehhez sok hő kell.

Kitérnék ez előbb említett hátulütőre. Arra, hogy ez hozhat paradoxokat. Olyat, hogy igyekszel, de elsiklasz olyan dolgok felett, ami vagy tudatlanság vagy figyelmetlenség okozta. Ekkor az ember bekerül egy kör közepére és csak nehezen hozza ki magát onnan karc nélkül, de semmisem lehetetlen.

A tükör egy érdekes dolog, amit valahogy általánosnak veszünk, de mégis mennyit mutat. Mindig saját magunkat. Mit szoktak mondani, ha egy tükör eltörik?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése