2011. január 3., hétfő

Meglepetés ereje

Akár egy parancsnok szájából. A meglepetés ereje. Nem véletlen vetik be a katonaságba, de ezek a meglepetések lehetnek kisebbek, olyanok amelyek nem sokkolnak csak kíváncsivá tesz.

A megérthetetlen megértése, az örökélet megélése és még pár ellentétes dolog utáni vágy érdekes dolgokat képes generálni az elmében. A szurikáták az érdekes állatok, akik akármilyen veszélynek vannak kitéve, de kiváncsiságuk győz. Akarják tudni az ismeretlent. Kerül, amibe kerül. Régebben láttam egy természetfilmet, amikor egy szurikáta család találkozott a kobrával. Ha voksolnom kellett volna, akkor a kobrára fogadok biztosan, teljesen nyugodtan. Ezek a kis kiváncsiak meg csak nézték az ágaskodó, támadó állásban figyelő kígyót. Na, eljött egy szurikáta minusz... Erre a kígyó támad, szurikáta reagál és amire észbekapok a kígyónak eltünt a feje. Kis kíváncsiak kinyiffantották a kobrát. Itt a kíváncsiság veszélyt és győzelmet hozott.

Ha találunk valamit, szintén kíváncsiak leszünk, két lépés. Vagy tovább érdekel, vagy mielőtt bármi számomra rossz információt találnánk elfordulunk. De az érdekel valahogy tovább hajt. Mi ez? Ismeretlen és nem kalkulált opció. Kutakodás, elemzés és a végén kiderül egy pici, apró információ kiteszi a puzzle-t. A kép összeáll és hihetetlen csodát találhatunk. Az elme egy olyan reakciójával, amivel még nem találkoztunk. Új, ismeretlen.

Ekkor generálodott egy sor és itt nem fejeződik be. Mélyebbnél mélyebbre menve olyan dolgokat találunk, összefüggéseket, amelyek egységesen tisztább képet adnak. Valahogy megvan ennek a kihivása. Kicsit olyan érzésnek tűnik, hogy a másik elme fölé kerültem, mert megtudtam valamit, de kiderül, hogy nem főlé, hanem alá kerültem. Kíváncsiság örületet szül. Fanatizmust valami felé és nem tudjuk letenni, mint az utolsó szál cigit a dohányosok. Valahogy mindig az utolsó szál a kezükbe marad.

Mi a meglepetés. Egy olyat mutatni egy elmének, mit nem számolt, nem vett figyelembe. Ezt persze egy másik elme gyártotta. A meglepetés az, ami ösztönöz valami olyanra, hogy örület. De mi is az örület? Újabb meglepetés?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése