2011. január 13., csütörtök

Kiszámíthatatlan

Ha matematikus szemmel nézünk a világra, "minden előre kiszámolható". De ha reálisan gondolkozunk (bár ez maga már szubjektív), egy hiba bejöhet, nem tudunk számolni vele. Ha meg igen, akkor nem követjük el.

A hiba fogalma sok emberben mást jelent. Valaki egyszerűen a "tévedni emberi dolog" köpenyében továbbsétál, valaki meg olyan a szívére veszi, hogy a maximalizmusa felörli. A legoptimálisabb a kettő közötti sáv, amely felfogja a hiba fontosságát és képes tanulni belöle, hogy ha jön egy hasonló szituáció, már okulva az elöző hibából, kikerüli azt.

Vannak hibák, amiket többször is elkövetünk. Egy indok miatt, még mindig nem tanultuk meg a leckét. Azért azt is megjegyezném, hogy vannak olyan hibák, amiket nem tudunk legközelebb se kikerülni, de többségében a "magam ura vagyok" morál közbeszól.

"Tévedni emberi dolog", de "bölcsebb tanulni a múltból", mert azzal "kiszámáthatod a kiszámíthatatlant". Olyan mintha a Pi utolsó számjegyét keresnéd. Folyamatosan mész mélyebbre és mindig más eredményt kapsz, de annál pontosabban adod meg a szám értékét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése