2012. február 10., péntek

Valami hihetetlen, hogy megváltozott az utazási stílus az utóbbi években. Amikor tömegközlekedési járműn utazok szeretem figyelni, hogy közben mit csinálnak az emberek, ebből is le lehet szürni pár dolgot. Pár évvel ezelőtt, amikor még nem volt elterjedve semmilyen technikai eszköz, gondolok itt az ezredforduló utáni pár évre. Vagy az ablakon kifelé néztek az emberek, vagy könyvet olvastak. Netán valaki mobilján telefonált, de nem lehetett azt mondani, hogy ez gyakori volt. Maga a "maroktelefon" megszokása is külön evolució volt. Az ember akárhol elérhető volt, de fura volt olyan helyen, akár nem is komoly témákról beszélgetni mások előtt, amit korábban az otthoni forgótárcsázós telefonon kényelmesen a fotelben egy tea vagy kávé szürcsölgetése közben tette. Ekkor a beszélgetések, nem is voltak hosszúak, csak pár percek, mert anyagiakban se volt annyira megengedhető.
Jött a következő korszak, amikor megjelentek az olcsó és megfizethető zenelejátszók, mp3-lejátszók. Egyre több embernek lett a fülében dugó, hogy elszeparálja magát a rozoga buszok, nyikorgó villamosok és a hangos metrók zajai elöl, hogy kikapcsolodjon a pár 10 percig céljához utazás közben. Ekkor egyre többen birtokoltak már dizájnosabb kézitelefont, ami elfért a zsebben, akár divatossá téve tulajdonosát. Néha jókat röhögtem, amikor megszólalt a csengöhang egy utasnak és közben észre se vette a fül- vagy fejhallgató miatt, hanem csak picit bologatott a hallgatott zenének ritmusára.
Ami viszont nagyon meglepett, hogy mostra már szinte senkinek sincs CD, kazetta vagy külön mp3 lejátszója. A digitalizáció mobiltelefonpiac fejlődését erősítette, mert először csak zenelejátszó lett beépítve a telefonba és megkapták a 3,5mm-es szabványú jack csatlakozót, amihez minden fül és fejhallgatót, ami régebbi lejátszónkhoz jó volt a telefonhoz tudtuk csatlakoztatni. Ekkor már nem voltak nem hallott telefonhívások, mert a technika szólt, hogy fontos telefonhívásod van és picit tedd félre a zenét. De itt nem állt meg a fejlődés. Lett kamera is a készülék hátulján, ami elég rossz minőségű, de értelmezhető képeket készített. Folytatodott a revolució és képes lett videó készítésére a gyorsabb hardver hatására, ami a videótelefonálásra is képessé tette később (sms-sel ellentétben ez nem lett populáris, valószinűleg, mert más hallaná a beszélgetést).
A legdurvább változást az okostelefonok piacra betörése hozta, ami gyakorlatilag porig rombolta a tégla alakú telefonokat, az egyszerű készülékeket. Most gyakorlatilag minden telefonban van mp3 lejátszási és kép-, és videófelvételi képesség akár okos, vagy buta telefon. De az okostelefonok érintőképernyőkkel interaktívak és szórakozásra is használhatóak lettek. Olvashat, netezhet, játszhatsz, mindezt zenehallgatás közben is.
Mi lett ennek a fejlődésnek az eredménye? Mindenki a telefont bújja a közlekedési eszközökön és már lassan nem is néz felfelé senki, pedig ha kinézel az ablakon láthatsz szép tájakat, érdekes autókat, folyót, épületeket. Akkor hol is történt fejlődés?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése