2011. május 5., csütörtök

Befejezetlen múlt (nem megjelent cikk I.)



Amikor fiatal az ember, azt gondolja, hogy amint felnő, képes megváltani a világot. Minden szép lesz és jó. Néhány dologhoz hozzá is fog, de amikor nehézségekbe ütközik, azonnal abbahagyja és lemond róla, azon az alapon, hogy „neki ez nem megy”. Kérdésem, mi lett volna, ha a járásra is ezt mondtad volna? Nehéz, ezért nem megyek. De megtanultad, azért mert ezt muszáj volt. Kényszerre hagyatkozik ennél az ember, de igazából csak egy döntés. Nem csinálom meg, vagy ha beleszakadok is, de megcsinálom?
Vannak pályák, amiket azért fejezünk be, mert nem tehetjük. Megszűnt a lehetőségünk, tényleg és végleg. Itt gondolok akár egy focista karrierjére, akinek volt egy balesete és soha többet nem állhatott a pályára. Ezek azok a pontok, amikor fel kell hagyni és egy másik vágányt kell választani, hogy azon zakatoljon a vonatunk tovább.
De vannak olyan „befejezettnek ítélt” dolog, amit csak megpecsételtünk, hogy ez nem megy és vége. Ezt nehéz kideríteni, inkább egy önelemzéssel jöhetünk rá, hogy egyszerűen csak kifogást kerestünk és nem fejeztük be azt, amit elkezdtünk. A „befejezetlen múlt” nem más, mint egy menekvés a nehézségek elől, egy eredménye a „nem megy”-nek. Sajnos ezeket, lehet, hogy a későbbiek során fel kell vállalni és szembe kell nézni az elmaradással. Röviden a „befejezetlen múlt” visszacsap.
Van egy olyan kategória, ami elég ritka, de előfordul, hogy nem mi szakítottuk félbe, hanem egy másik személy. Ez felmerülhet és hiába, hogy oldani próbáltunk rajta, de nem ment. Ez visszacsaphat ugyanabba a problémába. Ekkor van egy kis részleg, az „eldobás”, amit egy vészkijáratnak, egy menekülésnek mondhatunk a tény elől hogy tényleg megoldhatatlan, mert mondjuk, a másik személy nem változik, akár mit is teszünk.
Múltbeli tetteink nagymértékben befolyásolják jelenünket, és jövőnket, akár mennyire is szeretnénk, hogy ne. Magunkat megtagadni, letagadni reakcióinkat nem tudjuk, reakcióink a múltbeli élményektől függ (gondolok itt egy olyan eseményre, mint például egy disznóvágás látványa gyerekkorban és felnőttként furcsán védelmezni kezdi a disznót, ha meglátja), ez által a múlt hat ránk, és ha ezt befejezetlenül hagytuk, az még többet hathat és problémát akaszthat a nyakunkba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése