2011. október 4., kedd

Összezavartság állapota

Mostanában azt vettem észre, hogy utóbbi bejegyzéseknél egyre jobban érzelmi befolyásoltsága van a mondandómnak. Persze mindig is volt egy háttere, de ez a háttér az utóbbi időben, akarva-akaratlanul előtérbe került, talán azért mert a környezetemben sok dolgot hatványozva érzek. Ennek ellenére igyekszem kevésbe érzelmileg "elfogult" lenni és inkább logikai rendszereket és elgondolásokat írni, nem egy érzelmi vonalat logikai értelembe szorítani, kisebb-nagyobb sikerrel.

De ahogy ezek a hatványa egyre nagyobb annál inkább befolyással van az életre. Most inkább logikai szempontból mint érzelmi szögből szeretnék az összezavartság fogalma köré köröket húzni, minél nagyobb közelítéssel. Mi is az az összezavartság? Erre egy matematikai (nevezhetjük akár informatikai) struktúrát írnék le. Legyen a szituáció "a" jelölésű. Ennek működése két eredményhez vezet "X" és "Y" (persze vehetünk több eredményt, de most elég kettő). Tegyük fel azt is, hogy "X" és "Y" nem az hogy nem egyenlőek, hanem teljesen ellentétesek. Például "X"="IGAZ" és "Y"="HAMIS", egyszerűen ellentétesek. Ha az "a"-t le kell írni, akkor informatika/matematika egyszerűen le tudja írni "a"=2, igaz vagy sem. De ha ez átvisszük elméleti síkra amit nem lehet ilyen egyszerűen leírni (nevezzük ezt érzelemnek). Itt eszembe jut, amit a Mátrix harmadik részében mondott az egyik karakter: "Mi az a szerelem? Nem tudjuk definiálni, hanem a lényeg a mögötte húzódó gondolat." Lehet, hogy nem így volt pontosan, de a tartalom benne van. Akkor mi is az az összezavartság? Amikor "a"="X" és "a"="Y". Mindkettő igaz, de mégis ellentétesek. Erre a számítógép kidob egy "FATAL ERROR" kiírást, de az ember nem áll le, hanem valamelyik eredmény felé próbál húzni, de hogy ne legyen ez egyszerű, ebbe a külső tényezők bele szólhatnak (ha hagyjuk).

Életünk szépsége és bűvölete ebben rejlik, mert hogy annak ellenére, hogy kitaláltunk pár informatikai rendszert (amik hasonlóak egymáshoz alapokban) és valós életünket próbáltuk leírni, nem fogunk tudni könnyen döntéseket hozni, százalékosítani, hogy melyik igaz (mondjuk 60%-ban). De néha nem egyszerű.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése